Tekstiilituholaiset ja niiden torjunta
Kun havaitset tekstiilituholaisia, ota yhteyttä ja kerro tilanteesta. Kartoitamme kannan, sen levinneisyyden ja määrän sekä suunnittelemme torjunnan tuholaisista eroon pääsemiseksi.
Hoidamme taloyhtiöissä myös torjuntojen asukasviestinnän.
Jos käytössä on Delecon torjunnan vuosisopimus, teemme säännöllisiä tarkastuksia ja voit aina ottaa meihin yhteyttä.
Tekstiilituholaiset tarkemmin
Tekstiilituholaiset on helppo tunnistaa, mutta niiden eri elinvaiheissa olevat toukat ja munat voivat olla hankalampia tunnistettavia.
Sisätiloissa eläessään esimerkiksi vaatekoi voi tuottaa 3–4 sukupolvea vuodessa. Yksilöitä voi havainta näin ympäri vuoden.
- Vyöturkiskuoriainen
- Vaatekoi
- Turkiskoi
- Pilkkuturkiskuoriainen
- Rohmukuoriainen
- Vyöihrakuorianen
- Museokuoriainen
Attagenus woodroffei
Vyöturkiskuoriaisen toukka vioittaa villaa, turkiksia, puuvillaa ja mattoja sekä muita tekstiilejä. Se käy mieluusti likaisten vaatteiden kimppuun.
Kuoriainen lisääntyy lämpimissä huoneissa. Toukka piileskelee välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa ja muissa pimeissä paikoissa syöden pääasiassa tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä. Toukat jättävät jälkeensä ruskeankeltaisia raidallisia nahkoja, joissa on pitkä ja joskus myös tuuhea karvatupsu toisessa päässä. Parveillessaan aikuinen hakeutuu valoon. Vyöturkiskuoriaista tavataan varsinkin vanhoissa rakennuksissa pääkaupunkiseudulla.
Aikuinen 5 mm, toukka 10 mm
Vyöturkiskuoriaisen torjunta
Vyöturkiskuoriaisen torjunta voi olla hankalaa, mikäli kanta on suuri.
Vyöturkiskuoriaisen torjunta myös kerrostaloissa on usein vaikeaa, koska toukat piileskelevät rakenteissa. Lue lisää vyöturkiskuoriaisen torjunnasta.
Katso myös Delecon vuosisopimus.
Tineola bisselliella
Vaatekoinaaras munii tarkasti valitsemaansa paikkaan, kuten esimerkiksi villaan, turkikseen, eristeisiin ja yleensä eläinkunnasta peräisin olevaan materiaaliin. Paikan on oltava pimeä, sillä kuoriutuva toukka ei kestä valoa. Paikan on oltava myös suojaisa, rauhallinen ja ravintorikas, jotta se jaksaa kehrätä ympärilleen suojaputken.
Siipiväli 13–15 mm Toukka (täysikasvuinen, putkessaan) noin 11 mm pitkä
Vaatekoin torjunta
Koi saattaa esiintyä kaikkina vuodenaikoina. On tärkeää, ettet säilytä likaisia ja kosteita vaatteita kauaa vaan peset ja kuvatat vaatteet säännöllisesti.
Lue lisää vaatekoin torjunnasta.
Katso myös Delecon vuosisopimus.
Tinea pellionella
Turkiskoin toukka elää lintujen pesissä höyheniä syöden. Sieltä se voi vaeltaa sisätiloihin vahingoittamaan turkiksia ja villaa. Se kutoo ympärilleen lyhyen putken, jota se aina kuljettaa mukanaan. Turkiskoi ei jätä sotkuista ja nukkaista jälkeä, vaan reiät ovat suuret ja siistit reunoiltaan.
Turkiskoin ruokavalio on monipuolisempi kuin vaatekoin. Se vioittaa turkiksia ja villakankaita ullakoilla sekä museoiden kylmissä varastoissa, mutta pesiytyy myös sisätiloihin. Turkiskoi voi selvitä hengissä pitkään vaatekasojen suojassa. Talvehtiminen kylmilleen jätetyssä mökissä onnistuu, mikäli suojaa ja ravintoa on saatavilla.
Turkiskoin torjunta
Poista linnunpesät ja sen jätteet tarkoin rakennuksista ja niiden välittömästä läheisyydestä. Käsittele saastuneet alueet torjunta-aerosoleilla.
Turkikset ja kankaat voidaan pakastaa –25–30°C:ssa viikon verran tai pitempäänkin. Turkiskoi on erittäin valoarka, joten harjaa ja tuuleta tekstiilit perusteellisesti.
Attagenus pellio
Pilkkuturkiskuoriainen on pitkulainen ja pohjaväriltään musta. Selkäpuolella sillä on kolme pientä valkoista täplää. Toukka tekeytyy kosketettaessa kuolleeksi.
Pilkkuturkiskuoriaisen toukka jyrsii villavaatteita, mattoja ja turkiksia. Yleensä vahingot ovat pieniä.
Pikkuturkiskuoriaisen torjunta
Pilkkuturkiskuoriainen on hankala torjuttava, mikäli kanta on suuri, kuten kaikki turkiskuoriaiset. Katso tämän sivun oikealta palstalta tekstiilituholaisten kotitorjunta.
Torjunta kerrostaloissa on myös haastavaa toteuttaa itse, koska toukat piileskelevät rakenteissa ja voivat levitä hormistoja ym. pitkin muihin asuntoihin. Lue lisää pilkkuturkiskuoriaisen torjunnasta.
Katso myös Delecon vuosisopimus.
Tribolium destructor
Rohmukuoriainen leviää koteihin kaupoista, myllyistä ja leipätehtaista.
Toukat ja aikuiset syövät ryynejä, näkkileipää, makaroneja ja esimerkiksi siemeniä.
Rohmukuoriaisen pahanhajuinen ja -makuinen erite tekee elintarvikkeet käyttökelvottomiksi.
Saattaa syödä myös luonnonmateriaalisia tekstiilejä. Lajin voi tunnistaa lysolin hajusta, joka lähtee murskatusta kuoriaisesta.
Aikuinen 5–6 mm, toukka noin 10 mm
Rohmukuoriaisen torjunta
Rohmukuoriaisen torjunta liiketoiminnassa on aina ammattitorjujan työtä. Lue lisää rohmukuoriaisen torjunnasta.
Katso myös Delecon vuosisopimus.
Dermestes lardarius
Vyöihrakuoriainen on helppo tunnistaa toukkien jättämistä pitkäkarvaisista nahoista. Toukat koteloituvat kiinteässä aineessa, joten ne kykenevät porautumaan seinälautoihin tai eristemateriaaleihin. Vyöihrakuoriaiset elävät pesien ja kuivien raatojen lisäksi kaatopaikoilla ja huonosti hoidetuissa jäteastioissa. Asunnoissa kuoriainen elää usein syöden hyönteisten raatoja. Se tuhoaa myös tekstiilejä reijittämällä. Ruoan tuoksu houkuttelee niitä myös ruokakomeroihin, jolloin kuoriaisia saattaa löytyä mm. kissan- ja koiranruoista.
Aikuinen 6–10 mm Toukka noin 10–15 mm
Vyöihrakuoriaisen torjunta
Suursiivous on heti paikallaan, jos havaitset vyöihrakuoriaisia. Lue lisää vyöihrakuoriaisen torjunnasta.
Tutustu myös Deleconin sopimuspalveluihin.
Anthrenus museorum
Museokuoriainen elää muiden eläinten pesissä, ampiaispesissä sekä raadoissa. Se syö höyheniä, karvoja sekä kuolleita hyönteisiä. Aikuiset museokuoriaiset syövät myös kukkien siitepölyä. Sään kylmetessä museokuoriaiset etsivät talvehtimispaikkaa rakennuksista. Kevään saavuttua nehakeutuvat taas takaisin luontoon.
Aikuinen 3 mm, toukka 3 mm
Museokuoriaisen torjunta
Museokuoriaisen torjunta museossa ja liiketoiminnassa on aina ammattitorjujan työtä. Lue lisää museokuoriaisen torjunnasta.
Katso myös Delecon vuosisopimus.
Tekstiilituholaiset – määritelmä, kulkeutumien ja kuvat
Tekstiilituholaiset tuhoavat esimerkiksi turkiksia, villaa ja höyheniä. Ne syövät myös villakankaita, mattoja ja turkkeja. Ne voivat syödä myös tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä. – Tekstiilituholaisten suolisto voi hyödyntää ravinnokseen keratiinia eli valkuaisainetta, jota löytyy hyönteisten eri osista.
Etsiessään ravintoa tekstiilituholaiset purevat reikiä ja katkovat lankoja päästäkseen etenemään. Toukat taas hakeutuvat vaatteiden nuhraantuneisiin ja likaisiin kohtiin: tahroihin, saumoihin, kainaloiden alusiin ja kaikkialle, missä on ihosta irronnutta eritettä.
Vaikka hyönteiset eivät kykenekään käyttämään keinokuituisia vaatteita ravintonaan, ne voivat vioittaa niitä etsiessään ravintoa.
Yleisiä tekstiilituholaisia ovat:
- vaatekoi
- turkiskoi
- vyöturkiskuoriainen
- vyöihrakuoriainen
- museokuoriainen
- rohmukuoriainen
- pilkkuturkiskuoriainen
Etkö pääse eroon tekstiilituholaisista
Jos et pääse omatoimisesti eroon tekstiilituholaisista, ota yhteyttä. Tutustumme tilanteeseen ja poistamme tuholaiset tiloista.
Tekstiilituholaiset ja kotitorjunta
Tekstiilituholaiset havaittuasi on edessäsi suursiivous!
Tyhjennä, imuroi ja pyyhi vaatekaappi sekä laatikot huolellisesti saranoita ja muita kolosia unohtamatta. Vie matot ulos tai imuroi ne perusteellisesti myös alapuolelta. Pölypussi tulee ensi pakastaa 1 vrk ja sitten viedä pussi hyvin suljettuna roskiin. Puhdista kaikki vaatteet ja tekstiilit. Pakkasella tuuletus on tehokas toimenpide. Pienikin pakkanen tappaa vyöturkiskuoriaisen kaikki kehitysasteet.
Huoneistossa tulee käsitellä myös jalkalistat sekä niiden taustat. Aerosolisumutus tulee tehdä kerran viikossa muutaman viikon ajan. Tarkkaile, löytyykö hyönteisiä enää.
Voit käsitellä tekstiilejä myös aerosoleilla. Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata erityistä varovaisuutta arkojen materiaalien osalta. Älä käsittele turkiksia, angoraa tai mohairia. Lue aineiden käyttöohjeet, vaaramerkit ja käyttöruvallisuustiedotteet tarkoin.
Huom! Turkiskuoriaisen torjunta on kerrostaloissa vaikeaa, koska toukat asustavat ja kulkevat rakenteissa. Useimmiten torjunta on taloyhtiön asia. Kaikki huoneistot käsitellään yhtä aikaa ammattilaisten toimesta.
Ennaltaehkäise tekstiilituholaiset
Hävitä aina lintujen, lepakoiden, ampiaisten ja muiden eläinten tyhjät pesät ja jätteet rakennukseltasi. Siivoa kaikki kärpästen, jyrsijöiden ym. raadot talon rakenteista syksyisin. Muista aina huolehtia hygieniasta, käytä: hengityssuojain, kumikäsineet, suojahaalari, suojalasit!
Siivoa kuolleet hyönteiset myös kattolamppujen varjostimista. Jos huomaat keväällä parveilevia kuoriaisia huoneistossasi, tarkista ja puhdista mm. vaate- ja liinavaatekaapit, jalkalistat.
Tutki sekä pese / pesetä kemiallisesti tai harjaa ja tuuleta kaikki käytettynä hankkimasi tekstiilit. Pidä vaatekaapit puhtaina. Varastoi tekstiilejä vain puhtaina.
Tekstiilituholaiset ja niiden torjunta
Kun havaitset tekstiilituholaisia, ota yhteyttä ja kerro tilanteesta. Kartoitamme kannan sekä suunnittelemme torjunnan.
Tekstiilituholaiset tarkemmin
Tekstiilituholaiset on helppo tunnistaa, mutta niiden eri elinvaiheissa olevat toukat ja munat voivat olla hankalampia tunnistettavia.
- Vaatekoi
- Turkiskoi
- Vyöturkiskuoriainen
- Pilkkuturkiskuoriainen
- Rohmukuoriainen
- Vyöihrakuorianen
- Museokuoriainen
Tineola bisselliella
Vaatekoinaaras munii tarkasti valitsemaansa paikkaan, kuten esimerkiksi villaan, turkikseen, eristeisiin ja yleensä eläinkunnasta peräisin olevaan materiaaliin. Paikan on oltava pimeä, sillä kuoriutuva toukka ei kestä valoa. Paikan on oltava myös suojaisa, rauhallinen ja ravintorikas, jotta se jaksaa kehrätä ympärilleen suojaputken.
Siipiväli 13–15 mm Toukka (täysikasvuinen, putkessaan) noin 11 mm pitkä
Vaatekoin torjunta
Koi saattaa esiintyä kaikkina vuodenaikoina. On tärkeää, ettet säilytä likaisia ja kosteita vaatteita kauaa vaan peset ja kuvatat vaatteet säännöllisesti. – Katso myös alempana olevaa ohjetta: Tekstiilituholaisten kotitorjunnasta.
Tinea pellionella
Turkiskoin toukka elää lintujen pesissä höyheniä syöden. Sieltä se voi vaeltaa sisätiloihin vahingoittamaan turkiksia ja villaa. Se kutoo ympärilleen lyhyen putken, jota se aina kuljettaa mukanaan. Turkiskoi ei jätä sotkuista ja nukkaista jälkeä, vaan reiät ovat suuret ja siistit reunoiltaan.
Turkiskoin ruokavalio on monipuolisempi kuin vaatekoin. Se vioittaa turkiksia ja villakankaita ullakoilla sekä museoiden kylmissä varastoissa, mutta pesiytyy myös sisätiloihin. Turkiskoi voi selvitä hengissä pitkään vaatekasojen suojassa. Talvehtiminen kylmilleen jätetyssä mökissä onnistuu, mikäli suojaa ja ravintoa on saatavilla.
Turkiskoin torjunta
Poista linnunpesät ja sen jätteet tarkoin rakennuksista ja niiden välittömästä läheisyydestä. Käsittele saastuneet alueet torjunta-aerosoleilla.
Turkikset ja kankaat voidaan pakastaa –25–30°C:ssa viikon verran tai pitempäänkin. Turkiskoi on erittäin valoarka, joten harjaa ja tuuleta tekstiilit perusteellisesti.
– Katso myös alempana olevaa ohjetta: Tekstiilituholaisten kotitorjunnasta.
Attagenus woodroffei, Attagenus fasciatus
Vyöturkiskuoriaisen toukka vioittaa villaa, turkiksia, puuvillaa ja mattoja sekä muita tekstiilejä. Se käy mieluusti likaisten vaatteiden kimppuun.
Kuoriainen lisääntyy lämpimissä huoneissa. Toukka piileskelee välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa ja muissa pimeissä paikoissa syöden pääasiassa tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä. Toukat jättävät jälkeensä ruskeankeltaisia raidallisia nahkoja, joissa on pitkä ja joskus myös tuuhea karvatupsu toisessa päässä. Parveillessaan aikuinen hakeutuu valoon. Vyöturkiskuoriaista tavataan varsinkin vanhoissa rakennuksissa pääkaupunkiseudulla.
Aikuinen 5 mm, toukka 10 mm
Vyöturkiskuoriaisen torjunta
Vyöturkiskuoriaisen torjunta voi olla hankalaa, mikäli kanta on suuri. Kotioloissa kaikki kirpputoreilta ja muista vastaavista paikoista ostetut käytetyt tavarat puhdistetaan, jotteivät kuoriaiset ja toukat kulkeudu niiden mukana. Laatikot ja muut säilytyspaikat sumutetaan välittömästi ennen käyttöä tekstiilituholaisten torjuntaan tarkoitetuilla sumutteilla.
Vyöturkiskuoriaisen torjunta kerrostaloissa on usein vaikeaa, koska toukat piileskelevät rakenteissa.
Katso myös Delecon vuosisopimus.
Attagenus pellio
Pilkkuturkiskuoriainenon pitkulainen ja pohjaväriltään musta. Selkäpuolella sillä on kolme pientä valkoista täplää. Toukka tekeytyy kosketettaessa kuolleeksi.
Pilkkuturkiskuoriaisen toukka jyrsii villavaatteita, mattoja ja turkiksia. Yleensä vahingot ovat pieniä.
Pilkkuturkiskuoriaisen torjunta
Katso lisää alempana olevaa ohjetta: tekstiilituholaisten kotitorjunta.
Tutustu myös Delecon vuosisopimukseen sopiaksesi kiinteistölle pidempiaikaisen turvan torjuntaan.
Tribolium destructor
Rohmukuoriainen leviää koteihin kaupoista, myllyistä ja leipätehtaista.
Toukat ja aikuiset syövät ryynejä, näkkileipää, makaroneja ja esimerkiksi siemeniä.
Rohmukuoriaisen pahanhajuinen ja -makuinen erite tekee elintarvikkeet käyttökelvottomiksi.
Saattaa syödä myös luonnonmateriaalisia tekstiilejä. Lajin voi tunnistaa lysolin hajusta, joka lähtee murskatusta kuoriaisesta.
Aikuinen 5–6 mm, toukka noin 10 mm
Rohmukuoriaisen torjunta
Kaikki saastuneet tuotteet tulee aina hävittää. Esiintymisalue on puhdistettava huolellisesti sekä tarkastettava säännöllisesti. Pakkanen tappaa kuoriaisen.
– Katso myös alempana olevaa ohjetta: Tekstiilituholaisten kotitorjunnasta.
Dermestes lardarius
Vyöihrakuoriainen on helppo tunnistaa toukkien jättämistä pitkäkarvaisista nahoista. Toukat koteloituvat kiinteässä aineessa, joten ne kykenevät porautumaan seinälautoihin tai eristemateriaaleihin. Vyöihrakuoriaiset elävät pesien ja kuivien raatojen lisäksi kaatopaikoilla ja huonosti hoidetuissa jäteastioissa. Asunnoissa kuoriainen elää usein syöden hyönteisten raatoja. Ruoan tuoksu houkuttelee niitä myös ruokakomeroihin, jolloin kuoriaisia saattaa löytyä mm. kissan- ja koiranruoista.
Aikuinen 6–10 mm Toukka noin 12–16mm
Vyöihrakuoriaisen torjunta
Suursiivous on heti paikallaan, jos havaitset vyöihrakuoriaisia.
– Katso myös alempana olevaa ohjetta: Tekstiilituholaisten kotitorjunnasta.
Anthrenus museorum
Museokuoriainen elää muiden eläinten pesissä, ampiaispesissä sekä raadoissa. Se syö höyheniä, karvoja sekä kuolleita hyönteisiä. Aikuiset museokuoriaiset syövät myös kukkien siitepölyä. Sään kylmetessä museokuoriaiset etsivät talvehtimispaikkaa rakennuksista. Kevään saavuttua nehakeutuvat taas takaisin luontoon.
Aikuinen 3 mm, toukka 3 mm
Museokuoriaisen torjunta
Museokuoriaisen torjunta museossa ja liiketoiminnassa on aina ammattitorjujan työtä. Katso Delecon vuosisopimus.
Etkö pääse eroon tekstiilituholaisista
Jos et pääse omatoimisesti eroon tekstiilituholaisista, ota yhteyttä. Tutustumme tilanteeseen ja poistamme tuholaiset tiloista.
Tekstiilituholaiset ja kotitorjunta
Tekstiilituholaiset havaittuasi on edessäsi suursiivous!
Tyhjennä, imuroi ja pyyhi vaatekaappi sekä laatikot huolellisesti saranoita ja muita kolosia unohtamatta. Vie matot ulos tai imuroi ne perusteellisesti myös alapuolelta. Pölypussi tulee ensi pakastaa 1 vrk ja sitten viedä pussi hyvin suljettuna roskiin. Puhdista kaikki vaatteet ja tekstiilit. Pakkasella tuuletus on tehokas toimenpide. Pienikin pakkanen tappaa vyöturkiskuoriaisen kaikki kehitysasteet.
Huoneistossa tulee käsitellä myös jalkalistat sekä niiden taustat. Aerosolisumutus tulee tehdä kerran viikossa muutaman viikon ajan. Tarkkaile, löytyykö hyönteisiä enää.
Voit käsitellä tekstiilejä myös aerosoleilla. Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata erityistä varovaisuutta arkojen materiaalien osalta. Älä käsittele turkiksia, angoraa tai mohairia. Lue aineiden käyttöohjeet, vaaramerkit ja käyttöruvallisuustiedotteet tarkoin.
Huom! Turkiskuoriaisen torjunta on kerrostaloissa vaikeaa, koska toukat asustavat ja kulkevat rakenteissa. Useimmiten torjunta on taloyhtiön asia. Kaikki huoneistot käsitellään yhtä aikaa ammattilaisten toimesta.
Ennaltaehkäise tekstiilituholaiset
Hävitä aina lintujen, lepakoiden, ampiaisten ja muiden eläinten tyhjät pesät ja jätteet rakennukseltasi. Siivoa kaikki kärpästen, jyrsijöiden ym. raadot talon rakenteista syksyisin. Muista aina huolehtia hygieniasta, käytä: hengityssuojain, kumikäsineet, suojahaalari, suojalasit!
Siivoa kuolleet hyönteiset myös kattolamppujen varjostimista. Jos huomaat keväällä parveilevia kuoriaisia huoneistossasi, tarkista ja puhdista mm. vaate- ja liinavaatekaapit, jalkalistat.
Tutki sekä pese / pesetä kemiallisesti tai harjaa ja tuuleta kaikki käytettynä hankkimasi tekstiilit. Pidä vaatekaapit puhtaina. Varastoi tekstiilejä vain puhtaina.