+358 500 698 698 info@delecon.fi

Onko tuholaistorjunta taloyhtiön vastuu vai osakkaan vastuu? Tämä ei ole aina selvää. Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole säännöstä kunnossapitovastuusta tuhoeläinten hävittämisvelvollisuutta koskien.

(KUVA: Jyrsijä jyrsii sähköjohtoa aiheuttaen sähköpalon vaaran. Rikkoutunut sähköjohto voi aiheuttaa myös sähköiskun ja jopa kuolettavana.)

Vastuut määräytyvät kunnossapitovastuun jaon mukaisesti

Tuholaistorjunnan vastuut ja toimet määräytyvät normaalin asunto-osakeyhtiölain mukaisen kunnossapitovastuun jaon mukaisesti. Tässä merkitystä annetaan sille, missä paikassa tuhoeläimiä on havaittu ja miten ne kiinteistöllä liikkuvat. – Tuholaiset voivat siirtyä asunnosta toiseen esimerkiksi ilmanvaihtokanavia pitkin tai esimerkiksi viemärilinjaston kautta.

Tuholaistorjunta taloyhtiön vastuu vai osakkaan vastuu? – Kuka päättää?

Taloyhtiössä tuholaistorjunnan vastuut on määritelty samoin perustein, kuten muutkin vastuut; Taloyhtiö vastaa rakenteista ja osakas muista seikoista. Tuholaisten kohdalla rakenteiden sisässä olevien tuholaisten torjunta ja hävittäminen on taloyhtiön vastuulla.

Jyrsijöiden torjunta

Jyrsijöiden torjunta taloyhtiön huoneistoista on taloyhtiön vastuulla. Hiiret ja rotat pääsevät huoneistoihin talon rakenteissa olevien aukkojen kautta. Esimerkiksi huonosti tiivistettyjen läpivientien kautta.

Jyrsijöiden hävittäminen on myös yhtiön vastuulla, yhtiön kunnossapitovastuulla olevissa rakennuksen osissa ja tiloissa, kuten yläpohja, alapohja tai esim. käyttöullakko.

Jyrsijöiden myrkyttäminen myrkyllä itse ei kannata, koska tuhoeläimet voivat menehtyä rakenteisiin houkutellen muita tuholaisia sekä aiheuttaen hajuhaittaa.

Ammattimainen torjunta tehdään ns. hybriditorjuntana, myrkyt oikeissa paikoissa ovat usein lähes välttämättömiä poistamaan ongelmaa, jos se on ehtinyt pahaksi. Seurantaa tehdään älylaittein, vaikkapa DTS-sopimuksella.

Roskakatoksessa ja tontilla torjuntaa voi tehdä ennaltaehkäisevästi mm. näin: Pidä tontti ja sen ympäristö siistinä. Villiintynyt puutarha/kasvimaa tarjoaa hyviä lymypaikkoja jyrsijöille. Rotat voivat syödä myös pahvia, styroxia ja jopa betonia. Siivoa pihaa ja jätekatosta säännöllisesti. Jyrsijät hakevat suojaa ja ravintoa rakennuksista etenkin syksyllä, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle. Kun tontti on siisti, lyhyt nurmikko, soraa tai asvalttia, jyrsijöille ei löydy piilopaikkoja.

Lue myös artikkeli: Rottien torjunta itse

Rottien torjunta itse kuva 2, johdot jyrsitty

KUVA: Rotan jyrsimät johdot

TALOYHTIÖN OSAKKAAT HUOM!

Älä heitä ruoantähteitä ja öljyjä koskaan viemäriin. Vie ruoantähteet aina biojätteisiin ja öljyt sekä rasvat voi imeyttää pahviseen juomatölkkiin, johon lisää esimerkiksi käytettyjä talouspapereita. Täysi tölkki umpeen ja sekajätteisiin.

Opettele tämä käytäntö ja pidät viemärit puhtaina myös tukoksista.

Opeta myös lapsiasi jo pienenä. Yhdessä tekemällä oppii!

Sokeritoukkien torjunta

Sokeritoukkien torjunta huoneistossa on riippuu jälleen tilanteesta. Sokeritoukat viihtyvät ja leviävät myös rakenteissa, joten torjunta on silloin yhtiön vastuulla. Pelkästään yhdessä huoneistossa havaittuna, torjunta on asukkaan vastuulla. Usein ne ovat kuitenkin levinneet.

Sokeritoukat ovat yleisiä, mutta melkoisen harmittomia. Voit estää niiden esiintymistä pitämällä vesilukot ja lattiakaivot puhtaina. Ne viihtyvät myös kosteissa tiloissa ylipäätään, joten lattialämmitys voi ajaa myös asiansa. Märkätilojen ilmanvaihdon tulee myös olla kunnossa, jotta kosteus haihtuu nopeasti. Kosteiden tilojen rakojen ja saumojen imurointi on hyvä tehdä myös. Muista uusia ajoittain myös silikonisaumat ja tarkkailla niiden kuntoa.

Sokeritoukat voivat pajastaa myös kosteusvaurioita, joiden olemassaolo kannattaa tutkia torjunnan ohessa.

Lue lisää sokeritoukan torjunnasta.

Ellei vuokrasopimuksessa ole erillistä mainintaa, on tuhohyönteisongelman torjuminen vuokranantajan vastuulla.

Turkiskuoriaisten torjunta

Osakas vastaa turkiskuoriaisen hävittämisestä, jos niitä ilmaantuu:

  • hänen huoneistoonsa ja
  • osakkaan kunnossapitovastuulla oleviin rakennuksen osiin sekä
  • irtaimistoon.

Taloyhtiön vastuulla torjunta on, jos turkiskuoriaisia esiintyy:

  • useammassa huoneistossa ja
  • yhtiön kunnossapitovastuulla olevissa rakennuksen osissa sekä
  • yhtiön hallinnassa olevissa irtaimistovarastoissa.

Lue lisää turkiskuoriaisten ja muiden tekstiilituholaisten torjunnasta.

Turkiskuoriaiset, kuten sokeritoukatkin, viihtyvät ja leviävät myös rakenteissa, joten torjunta on silloin yhtiön vastuulla. Pelkästään yhdessä huoneistossa havaittuna, torjunta on asukkaan vastuulla. Usein ne ovat kuitenkin levinneet.

Lutikoiden torjunta

Osakas vastaa luteiden hävittämisestä, kuten yllä turkiskuoriaisten kohdalla ja sellaisissa rakennuksen osissa, joista hän vastaa esim. kiintokaapistot ja listojen taustat.

  • Usein lavoilta ”dyykatut” sängyt ja tuolit ovat aiheuttaneet lutikkaongelman.
  • Kierrätyskeskukset sen sijaan valvovat omien myyntituotteittensa kuntoa myös tuholaisten osalta.

Luteiden hävittäminen on myös osakkaan vahingonkorvausvastuulla, jos hän on kyseisen ongelman aiheuttanut esimerkiksi kieltäytymällä hävittämään hävitettäväksi määrättyä irtainta. Lue esimerkkitapaus Tuholaistorjujan päiväkirjasta 9/2022.

Luteiden kohdalla tulisi muistaa, että torjuntaan ryhtyminen tulee tapahtua välittömästi havainnon tekemisen jälkeen. Asiassa ei kannata viivytellä, jotta luteet eivät leviä koko rakennukseen. Jos osakas ei ryhdy toimiin, tulee taloyhtiön toimia pikaisesti ja kustannusten maksaja selvitetään myöhemmin, jälkikäteen.

Luteiden hävittäminen on kuitenkin taloyhtiön vastuulla, jos niitä löytyy useista huoneistoista tai yhdessä huoneistossa yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvissa rakenteissa.

Lue lisää lutikoiden torjunnasta.

Lue lutikkakoirista.

Muurahaisten torjunta

Muurahaisten torjunta tai hävittäminen on aina yhtiön vastuulla, koska ne saapuvat kiinteistöön tai huoneistoon rakenteiden kautta. Vähäinen muurahaisten määrä ei välttämättä edellytä myrkytystä taloyhtiössä.

Lue lisää muurahaisten torjunnasta.

Osta muurahaisten torjunta verkkokaupasta.

Ampiaisten torjunta

Taloyhtiö vastaa taloyhtiön rakenteiden sisässä olevan ampiaispesän hävittämisestä.

Osakas taas vastaa torjunnasta, jos ampiaispesä tai yksittäinen ampiainen on huoneistoparvekkeella tai huoneistopihalla.

Lue lisää ampiaisten torjunnasta.

Osta ampiaisten torjunta verkkokaupasta.

Tuholaistorjunta taloyhtiön vastuulla vai osakkaan vastuulla -aihe ja vastuiden määrittely vaativat myös rakenteellisten vastuiden tuntemista. Mikäli sinua epäilyttää vastuusi, ota yhteyttä isännöitsijään. Älä aikaile tuholaistorjunnan asioissa. Matkailu, globalisaatio, ilmaston lämpeneminen yms. aiheuttavat tuholaisongelmia. Niistä ei tarvitse nolostua vaan ratkaista sujuvasti pois päiväjärjestyksestä.

Lähde: kiinteistöliitto.fi ja Taloyhtiön vastuunjakotaulukko Plus 2019

 

 

Call Now Button