Rottien torjunta itse onnistuu, jos kanta ei ole päässyt kasvamaan liian suureksi. Yleensä nähdessämme yhden rotan, voimme tietää, että niitä on useita ja että ne lisääntyvät nopeasti. Lue asiantuntijoiden tekemät ohjeet jyrsijöiden torjumiseksi kotona.
(KUVA: ammattitorjujien välineistö on monipuolista ja saatavilla on esimerkiksi maastoon sopeutuvia loukkuja)
Rotat viihtyvät lintujen ruokintapaikoilla
Rotta saa useassa aikaan inhon väristyksen. Tosiasia on, että rotat aiheuttavat paljon vahinkoa kiinteistöille, leikkipuistoille ja puistoille, kotipuutarhoille ja ovatpa ne purreet poikki jopa autojen ja painokoneiden sähköjohtoja. Rottien uloste leikkipaikoilla ei sekään ole mukava näky ja on selkeä hygieniariski lapsille.
Rottien torjunta itse voi olla hankalaa. Kanta tulisi kartoittaa ammattimaisesti ja valita tehokkaat keinot torjunnan onnistumiseksi.
Rotat liikkuvat ravinnon perässä. Siksi viemärit, puistot ja lintujen ruokintapaikat kiinnostavat niitä erityisesti. Tällaisilta paikoilta ne eivät paljoakaan siirry toisaalle ja kanta voi kasvaa räjähdysmäisesti.
Rottien torjunta itse – 7 vinkkiä
1. Rottien torjunnassa on keskeistä
rajoittaa kiinteistöllä tarjolla olevan ravinnon määrää; Lintujen ja siilien ruokinnan voi hoitaa vaikkapa lähimetsässä. Kotieläinten ruokinta, koirien luut, rustot ja nappulat tulisi viedä pois, kun lemmikkisi on syönyt.
Avokompostin ravinto kelpaa rotille myös. Siirry kannelliseen kompostiin, jos kompostoit ruoan tähteitä ja kasviksia ym. ravintoa.
2. Rottien torjunta itse onnistuu
ennaltaehkäisevästi mm. näin: Pidä tontti ja sen ympäristö siistinä. Villiintynyt puutarha/kasvimaa tarjoaa hyviä lymypaikkoja jyrsijöille. Rotat voivat syödä myös pahvia, styroxia ja jopa betonia. Siivoa pihaa säännöllisesti. Pidä jätteet vain tiiviissä kannellisissa astioissa. Rehut tulisi säilyttää tiiviissä astioissa lavojen päällä, jotta voit siivota tilat myös niiden alta. Jyrsijät hakevat suojaa ja ravintoa rakennuksista etenkin syksyllä, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle.
Kun tontti on siisti, lyhyt nurmikko, soraa tai asvalttia, jyrsijöille ei löydy piilopaikkoja.
Noudata tarkoin lisäksi muita tämän artikkelin ohjeita:
3. Tuki kotisi läpiviennit
Tiesitkö, että rotta mahtuu kulkemaan aukosta, jonka halkaisija on vain 25 mm ja hiiri aukosta, jonka halkaisija on 6 mm. Tämän vuoksi on tärkeää, että kaikki kotiisi seinien lävitse tulevat läpiviennit (putket, johdot, tuuletusaukot jne.) varustetaan esimerkiksi jyrsijäverkoin. Ovatpa rotat löytäneet tiensä jopa talon alapohjaan ja jyrsineet astianpesukoneen johtoja sekä styrox-eristeitä päässen näin sisätiloihin.
Alueilla, joilla rakennetaan voimakkaasti, voi syntyä todellinen rottaongelma, kun vanhoja taloja puretaan ja viemäriverkostoja uusitaan.
Tiesitkö, että rotta pystyy kulkemaan pystysuorassa putkistossa, jopa veden alla.
Siksi niitä on ajoittain ilmaantunut wc:n pöntöstä asuntoon. Rottien torjunta itse, ennaltaehkäisevästi, on kaikkein tärkein toimi, jotta ne eivät pääse rakenteisiin ja sitä kautta sisätiloihin.
Läpivientien tukkiminen tarkoittaa usein myös, että ikkunoita ja ovia ei kannattaisi pitää auki, jos alueella on rottia!
Sisätiloissa rotat aiheuttavat jyrsimisellään mm.: oikosulku, sähkö- ja tulipalo, eriste- ja rakennevauriot, lasten pureminen, kotieläinten pureminen, ulosteet, salmonella/hygieniariskit, hajuhaita, sotkeminen/likaaminen.
Jyrsijäverkkoa esim. sinkitty, hitsattu verkko, voi ostaa useista rautakaupoista. Hiiriäkin ajatellen sopiva verkon silmäkoko on n. 3 mm.
Jyrsijöiden ohella rakenteisiin on päätynyt mm. oravia, lue oravien häätämisestä, siilejä ja lintuja.
4. Johdot piiloon!
Jyrsijät, erityisesti hiiret, ovat loistavia kiipeilemään. Pidä huoli, etteivät ne pääse siirtymään sähköjohtoja pitkin rakennukseen. Suojaa johdot putkilla ja mahdollisuuksien mukaan asenna ne piilotetusti. Tämä estää johtojen jyrsimisen ja mahdolliset oikosulut sekä sähköpalot.
Rottien torjunta itse on pitkälti tällaista ennaltaehkäisevää toimintaa.
5. Käytä loukkuja
Hiiri menee helposti loukkuun, mutta rotta oppii helposti varomaan loukkua, johon jo toinen eläin on joutunut. Loukut tulisi asettaa syöttilaatikoiden sisälle tai suojata loukut muuten, jotta muut eläimet tai lapset eivät satuta itseään. Loukkuja tulee olla useita ja niitä voi käyttää lukuisia kertoja.
Loukut on tarkistettava vähintään kerran päivässä!
6. Jyrsijämyrkkyä vain viimeisenä keinona
Myrkyn käyttö tulee aina viimeisenä keinona jyrsijöiden/hiirien torjunnassa. Jos niitä kuitenkin käytetään käyttöohjeen mukaisesti, ei myrkytysvaaraa ihmiselle ole. Jyrsijämyrkkyihin on lisätty karvas- ja väriainetta, jotta esimerkiksi lapset eivät niitä voisi syödä. Väriaine paljastaa helposti, mikäli lemmikki tai lapsi olisi myrkkyä suuhunsa saanut.
HUOM! – Suomessa kuluttaja ei saa torjua rottia jyrsijämyrkyillä, koska ne sisältävät antikoagulantteja, jotka on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi kemikaaleiksi. Ne ovat vaarallisia myös lemmikki- ja hyötyeläimille.
Kuluttajakäyttöön on hyväksytty valmisteita vain hiirien torjuntaan sisätiloissa. Myrkky on pakattu valmiiksi ns. syöttirasioihin.
Rottien torjunta itse tulee tehdä ainoastaan loukuttamalla.
Useimmat jyrsijämyrkyt sisältävät myös ympäristön kannalta erittäin haitallisia aineita. Rottia torjutaan tavallisesti rakennusten ulkopuolella, mistä aiheutuu tällöin muille eläimille suurempi altistumisriski kuin myrkkyjen käytöstä sisätiloissa. Rottien torjunta vaatisi myös 20 kertaa suuremmat annokset kuin hiirien torjunta.
Lue myös Tukesin Jyrsijätorjunnan hyvän käytännön ohje.
Ota yhteyttä, mikäli rottien torjunta itse loukuttamalla ei onnistu.
KUVA: Rotan jyrsimät johdot
7. Kissa ja koira
Perinteisesti maatiloilla on pidetty kissoja jyrsijöiden torjujina. Näin kanta ei pääse liian suureksi. Kuitenkaan tuotantotiloissa kissojen pito ei ole suotavaa.
Myös koiria voi opettaa pyydystämään jyrsijöitä, mm. jackrussel, brasilianterrierri yms.
Milloin ammattimainen tuholaistorjunta?
Rottien torjuminen itse ei ole kovinkaan helppoa, sillä rotta on melko ovela ja älykäs eläin. Rotat liikkuvat laajoilla alueilla, jolloin torjunta voi onnistua vain torjumalla koko populaatiota yhtä aikaa, ja sitä ennen tilanne kartoittamalla.
On tavallista, että yksityishenkilöt eivät pysty torjumaan rottia tehokkaasti vaan että torjunnan aikana kanta pääsee entisestään kasvamaan.
Ota yhteyttä ammattitorjujaan ajoissa. Älä anna ongelman kasvaa!