+358 500 698 698 info@delecon.fi

Riisihärö, Oryzaephilus surinamensis

Riisihärö kuuluu kaitahäröjen ( Silvanidae) heimoon.

1. RIISIHÄRÖ JA TUHOT

Riisihäröt ovat ikäviä tuholaisia myllyissä ja leipä- sekä suklaatehtaissa. Niitä voi esiintyä koko kaupan ketjussa varastoinnista kotitalouksiin. Häröt kulkeutuvat eri paikkoihin leipäviljan, kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja öljyväkirehujen mukana. Riisihäröt ja niiden toukat syövät etenkin viljatuotteita kuten jauhoja, leseitä, hiutaleita ja esimerkiksi keksejä.

Riisihärö sietää hyvin kuivuutta, joten ne voivat elää ja lisääntyä keskuslämmitetyissä tiloissa.

Laji on lentokyvytön ja se siirtyy paikasta toiseen ainoastaan raaka-aineiden ja tuotteiden mukana. Sitä on havaittu koko eteläisestä Suomesta Oulun ja Kainuun seudulle saakka. Riisihäröjä esiintyy ainoastaan sisätiloissa, eivätkä ne selviä ulkona Suomen talvesta.

Suuret määrät riisihäröjä voivat pienentää raaka-aineen kuivamassaa huomattavasti ja niiden elintoimintojen tuottama kosteus saattaa pilata sitä aiheuttamalla homeiden kasvua. Samoin suuri määrä kuolleita ja eläviä häröjä luonnollisesti heikentää tuotteen kauppa-arvoa.

Pienen ja litteän kokonsa mahdollistamana ne pesiytyvät esimerkiksi rakenteiden liitoksiin, pieniin rakoihin ja muihin hyviin piilopaikkoihin, joista niitä on luonnollisesti hankala hävittää.

 

2. RIISIHÄRÖN TUNTOMERKIT

Riisihärön aikuiset yksilöt ovat noin 3 mm pituisia, pitkänomaisia, tumman ruskeita ja  litteitä kuoriaisia.  Niiden etuselän  reunoilla on piikkimäisiä ulokkeita. Riisihärön ohimot silmien takana ovat pyöristyneet ja ulkonevat.

Riisihärön voi erehdyttävästi sekoittaa kauppahäröön (Oryzaephilus mercator), jonka ohimot ovat  kuitenkin selvästi kulmikkaan muotoiset. Riisihärön pää on myös leveämpi ja silmät pienemmät kuin kauppahäröllä.

Riisihärön toukat ovat 3 mm pituisia, vaaleita ja karvattomia.

3. RIISIHÄRÖN LISÄÄNTYMINEN

Riisihärönaaras laskee elämänsä aikana noin 400 munaa suoraan ravintoon. Kehitys munasta aikuiseksi tapahtuu noin 20 °C asteen lämpötilassa, vajaassa kahdessa kuukaudessa. Jo 18 °C asteen lämpötilassa laji ei enää kykene lisääntymään.

Riisihärönaaras voi elää jopa kolmevuotiaaksi.
 

4. RIISIHÄRÖN TORJUNTA

Riisihäröä voi torjua kotioloissa ennakolta säilyttämällä kuivat elintarvikkeet tiukasti suljettavissa rasioissa ja siivoamalla säännöllisesti murut pois pöydiltä, lattioilta ja kaapistoista. Imuroi aina hyvin kaikki raot ja raollaan olevat listojen taustat.

Riisihärön torjunta perustuu jatkuvaan tilojen ja tuotteiden tarkkailuun sekä puhdistukseen. Saastuneet tuotepakkaukset tulee hävittää tai jos häröistä on ainaoastaan epäilys, kannattaa desinfioida elintarvikepakkaukset viikon ajan. Kodeissa ja elintarvikevarastoissa pinnoilla liikkuvat häröt pyretriinisumutteilla tai -ruiskutteilla.

Elintarviketuholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.

Lähteet:

Suomen lajitietokeskus

Elintarvikealan ohjeet ja lainsäädäntö

 

 

Nopeasti eroon riisihäröistä

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

Riisihärön aikuinen yksilö

Riisihärö, Oryzaephilus surinamensis

Riisihäröaikuinen ja toukka

Riisihärö ja sen toukka

Call Now Button