Paras rotanmyrkky, tai näistä myrkyistä tehokkaimmaksi todettu, on alfakloraloosi -nimistä kemikaalia sisältävä jyrsijämyrkky. – Tukes, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, kuitenkin varoittaa, että se on myös lemmikeille ja luonnonvaraisille eläimille hengenvaarallinen.
Tukes on saanut lukuisia ilmoituksia kissojen myrkytyksistä, joihin syyksi on todettu jyrsijämyrkyt. Tällainen myrkky, joka koetaan tehokkaaksi ja on käytännössä ns. ”paras rotanmyrkky”, on samalla katastrofaalinen asia lemmikkien omistajille.
Tyypillinen koiran myrkytys
Tyypillinen koiran myrkytystapahtuma johtuu yleensä siitä, että koira on päässyt syömään myrkkyä kotona kaapista tms. paikasta tai myrkkyä on käyttöohjeiden vastaisesti levitetty jopa pihalle. – On tärkeää säilyttää kaikkia kodin myrkkyjä lukitussa tilassa!
Noudata käyttöohjeita, ilmoita myrkyn käytöstä
Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkkyjä käytettäessä on aina noudatettava käyttöohjeita. Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on myös varoitettava naapureita, jotta he tietävät pitää lemmikkinsä kiinni myrkytyksen aikana. Sinun tulee myös etsiä ja kerätä pois myrkkyyn kuolleet jyrsijät ja hävitä ne huolellisesti sekajätteen mukana.
Rotanloukku / hiirenloukku – käyttösuositus
Tukes neuvoo käyttämään jyrsijöiden torjunnassa ensisijaisesti aina mekaanisia loukkuja. Lisäksi: ”Kuluttajakäyttöön ei ole hyväksytty jyrsijämyrkkyjä rottien tai myyrien torjuntaan. Rotat ja myyrät tulee hävittää loukuttamalla. Mikäli tämä ei onnistu, ota yhteyttä torjuntayritykseen” (Lähde: tukes.fi)
Jos omistat lemmikkieläimen, on siis parasta, ettet säilö tai käytä lainkaan jyrsijämyrkkyjä kodissasi ja sen ympäristössä.
Jos jyrsijäkanta on päässyt suureksi, voi myrkyn käyttö kuitenkin olla välttämätöntä (ammattilainen). Jyrsijämyrkyt, jotka eivät sisällä alfakloraloosia, ovat vähemmän vaarallisia kotieläimille, koska niille löytyy vastamyrkky. Mahdollisten myrkytysten hoitaminen on näin helpompaa. Jyrsijämyrkyn tehoaine on kerrottu myyntipakkauksessa.
Myrkytysten ennalta ehkäisemiseksi on tehty mm. seuraavia toimenpiteitä: jyrsijämyrkkyjä saa myydä vain esitäytetyissä syöttilaatikoissa ja pakkauksiin on lisätty käyttöohjeita.
Kemikaalilain mukaan jyrsijämyrkyn käyttäjä on velvollinen noudattamaan myyntipakkauksessa annettuja käyttöohjeita. Jyrsijämyrkkyä saa käyttää vain sisätiloissa.
Paras rotanmyrkky vai älyloukku?
Vastuullinen jyrsijätorjunta on aina ennaltaehkäisevää torjuntaa, silloin ei tarvitse miettiä, mikä on paras rotanmyrkky tai esimerkiksi juuri hiirille toimivin myrkky. Loukut ja älyloukut ovat myrkyttömiä ja nopeita. Loukut ovat vastuullisempi keino, mutta ennaltaehkäisy on aina ensisijaista.
Näin torjut jyrsijöitä ennalta
Paras rotanmyrkky on aina suunnitelmallinen ennaltaehkäisy:
- Pidä kotisi ympäristö siistinä äläkä pidä pihalla avokompostia, johon viet ruokia.
- Jäteastioiden tulee olla kannellisia ja täyttö tehdä niin, etteivät kannet jää auki.
- Jyrsijät kulkevat tiloihin pienistäkin rei’istä, 5 mm aukko riittää hiirelle, rotalle noin 20 mm aukko. Tuki kaikki tällaiset aukot!
- Huomioi myös mökillä putkien ja johtojen läpiviennit. Tiivistä ne hyvin.
- Rotat syövät myös muovipäällysteisiä johtoja, pahvia ja voivat jyrsiä jopa betonia. Harkitse metallilevyjä ja -verkkoja sekä johtosuojia kriittisiin kohtiin. Ole luova!
- Eläintiloilla eläinten rehut on hyvä säilöä myös kansilla varustetuissa säilöissä ja tutkia niiden eheys säännöllisesti. Siivoa tilat mahdollisimman hyvin ja käytä älyloukutusta, joihin on mahdollista liittää etäseuranta.
Ota yhteyttä ja kysy lisää älyloukuista!
Katso lisää:
Jos epäilet, että ihminen on saanut myrkkyä, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.
Jos lemmikkieläin on syönyt jyrsijämyrkkyä tai myrkyttyneen jyrsijän, ota yhteys eläinlääkäriin.
https://tukes.fi/kodin-ja-puutarhan-tuholaiset/jyrsijamyrkyt#95f61bce