Lintuinfluenssa on tänä kesänä 2023 tappanut suuren määrän luonnonvaraisia lintuja. Se on aiheuttanut myös tarhattujen lintujen joukkokuolemia sekä infektioita nisäkkäissä turkistarhoilla. H5N1-viruksia on havaittu myös kotieläimissä, kuten kissoissa ja koirissa useissa maissa. Puolan viranomaiset ilmoittivat 06/2023 H5N1-viruksia kissoissa. Vastaavia tapauksia on aiemmin havaittu Itävallassa vuonna 2006.
Lintuinfluenssavirukset leviävät normaalisti lintujen keskuudessa, mutta lisääntyvä H5N1-lintuinfluenssan havaitseminen nisäkkäillä – jotka ovat biologisesti lähempänä ihmistä kuin lintuja – herättää huolta siitä, että virus saattaa sopeutua tartuttamaan ihmisiin nykyistä helpommin. Lisäksi jotkut nisäkkäät voivat toimia influenssavirusten ”sekoitusastioina”, mikä johtaa uusien virusten syntymiseen, jotka voivat olla haitallisempia eläimille ja ihmisille.
Euroopassa on todettu vain yksittäisiä, oireettomia H5-tyypin virustartuntoja ihmisissä (vuosina 2021–2023). Aiemmin H5N1 on aiheuttanut sairastumisia ja kuolemantapauksia ihmisillä, jotka ovat käsitelleen sairastunutta siipikarjaa (Ei Suomessa). Yhtään tapausta ei ole raportoitu, missä H5N1 olisi tarttunut villilinnusta ihmiseen. WHO:n mukaan tutkimukset ovat käynnissä sellaisten viruksen muutosten tunnistamiseksi, jotka voivat auttaa viruksen leviämistä helpommin nisäkkäiden, myös ihmisten, keskuudessa. WHO kannustaa kaikkia maita lisäämään kykyään tarkkailla virusta ja havaita mahdolliset ihmistapaukset.
Pandemian riski lisääntyy, mikäli tartunnat alkavat levitä nisäkkäiden välillä. Tämän vuoksi Suomessa Ruokavirasto on tehnyt päätöksen kymmenien tuhansien eläinten lopettamisesta turkistarhoilla.
Lintuinfluenssatilanne on kuitenkin osittain helpottumassa luonnollisista syistä, sillä esimerkiksi naurulokki on jo piakkoin muuttamassa etelään.
Ennalta varautuminen, bioturvallisuuteen panostaminen ja suojaus ovat kuitenkin jatkossakin tärkeitä toimia myös tulevaisuuden riskien varalta. Linnut saapuvat meille joka vuosi, ja suojauksella varaudumme parhaiten myös tuleviin epidemioihin.
Lähteet
who.int
researchportal.helsinki.fi
projects.luke.fi
ett.fi
ruokavirasto.fi