+358 500 698 698 info@delecon.fi

Lintuinfluenssa H5N8 on lisääntymässä Euroopassa huolestuttavasti. Tartunnan leviäminen Suomeen luonnonvaraisten lintujen mukana on mahdollista.

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa (HPAI) on todettu luonnonvaraisissa linnuissa ja myös useilla siipikarjatiloilla Pohjois-Saksassa, Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa. Suurin osa tapauksista on todettu H5N8-virustyypiksi. – Vaikka virus on sairastuttanut aiemminkin arviolta satojatuhansia lintuja ympäri Euraasian ja Amerikan, sen ei ole todettu tarttuneen ihmiseen.

Suojaa siipikarja!

Siipikarja on suojattava kosketuksilta luonnonvaraisiin lintuihin erityisesti kevätmuuton aikaan, muistuttaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Siipikarja on pidettävä sisätiloissa tai sen ulkoilualue tulee suojata esimerkiksi tiheällä verkolla.

Suojauksen tarkoituksena on estää influenssan tarttuminen siipikarjaan. Se suojaa siipikarjan myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten esimerkiksi Newcastlen taudilta tai salmonellalta.

Miten ihminen voi saada kuitenkin H5N1-peräisen lintuinfluenssan?

Riski saada H5N1-tartunta on suurin, jos on tekemisissä sairastuneiden villilintujen tai kanojen kanssa. Tauti on yleensä saatu, kun on oleskeltu sairaiden lintujen välittömässä läheisyydessä ja esim. pyyhitty silmiä. Sairastuneet ovat yleensä työskennelleet kanataloudessa tai ovat osallistuneet kanaloiden hävittämistyöhön.

Lintuinfluenssat eivät ole kehittyneet pandemioiksi, koska viruksen linnuissa käyttämää reseptoria ei ole ihmisen ylähengitysteissä. Reseptori löytyy kuitenkin ihmisen silmän sidekalvolta ja keuhkojen alveoleista. Tämän vuoksi ihmisten saamat tartunnat ovat olleet lähinnä silmätulehduksia tai syviä keuhkoinfektioita ja pneumonioita.

Jotta lintuinfluenssa leviäisi ihmisestä toiseen, viruksen reseptorispesifisyyden pitäisi muuntua niin, että se pärjäisi myös ylähengitysteissä. Lämpötila ihmisen hengitysteissä on virukselle haastava, n. 33 astetta, kun taas linnun peruslämpötila on n. 41 astetta.

H5N8 on uudempi sekoitus influenssaviruksista

H5N8 on uudempi sekoitus influenssaviruksista.  Siinä H5-komponentti on samaa alkuperää kuin viruksessa H5N1. Tämän vuoksi tätäkin virusta pitää toki tarkkailla eikä ottaa turhia riskejä sairastuneiden lintujen käsittelyssä/ko. tiloissa.

Vaikka terveysuhka ihmiselle on pieni, vaikutukset luonnonlintuihin ja siipikarjaan ovat vakavat.

Lähteet: Evira, EU-komissio

Termit:

  • korkeapatogeeninen eli voimakkaita oireita aiheuttava
  • matalapatogeeninen eli lieviä oireita aiheuttava

EU-komission ylläpitämä kartta tilanteesta

Call Now Button