Keittiökoisa, Plodia interpunctella
Keittiökoisa kuuluu koisaperhosmaisiin (Pyraloidea) tuhohyönteisiin.
1. KEITTIÖKOISA JA TUHOT
Keittiökoisa eli intianjauhokoisa on levinnyt ympäri maailman. Se on sisätilojen perhonen, jonka toukat käyttävät ravinnokseen elintarvikkeita.
Suomeen laji on kulkeutunut mm. kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja rohtojen tuonnin yhteydessä. Keittiökoisa ei kestä Suomessa talvea kylmävarastoissa, vaikka sen kyky sietää kylmää lyhyen aikaa onkin hyvä.
Keittiökoisat aiheuttavat kuiville elintarvikkeille hygieenistä haittaa likaamalla tuotteet ulosteillaan; Toukat kehräävät vaaleaa seittimäistä kudosta, johon myös niiden ulosteet kerääntyvät. Saastuneet tuotteet maistuvat karvailta ja kitkeriltä.
2. KEITTIÖKOISAN TUNTOMERKIT
Keittiökoisan toukka on n. 15 mm pitkä, koostumukseltaan pehmeä, vaaleankeltainen ja sen selkäkarvojen tyvestä puuttuu tumma pilkku, joka taas esiintyy esim. jauhokoisan toukkalla. Toukkien väri vaihtelee niiden syömän ravinnon mukaan.
Keittiökoisan siipien kärkiväli on noin 14–22 mm. Kirkkaanväristen etusiipien tyviosa on vaaleanharmaa ja kärkiosa tiilenpunainen. Takasiivet ovat vaalean rusehtavanharmaat.
3. KEITTIÖKOISAN LISÄÄNTYMINEN
Keittiökoisa naaras munii elintarvikkeisiin ja vuodessa kehittyy kaksi sukupolvea. Täysikasvuinen toukka lähtee vaellukselle ja koteloituu mm. kaappien, hyllyjen, taulujen, kattolistojen rakoihin sekä koloihin ja aina yleensä kauas kasvupaikastaan.
Aikuiset perhoset saattavat lennellä huoneissa kauan sen jälkeen, kun toukkien saastuttamat tuotteet on hävitetty ja säilytystilat on puhdistettu.
4. KEITTIÖKOISAN TORJUNTA
Keittiökoisan toukkien vaellustaipumuksen vuoksi torjunta saattaa olla vaikeaa. Kuivatuotteiden kierton tulisi tämän vuoksi olla aina nopeaa; Tuholaisille arkoja tuotteita ei tulisi säilyttää pitkään.
Pahasti saastuneet tuotteet tulee hävittää ja säilytystilat puhdistetaan huolellisesti sekä käsitellään tarvittaessa pyretriini-sumutteella.
Perhosyksilöiden kehitysaika vaihtelee huomattavasti vakio-olosuhteissakin, joten parveilevien aikuisten havainnointia tulee jaktaa kuukausia. Useat maahantuojat pakastavat keittiökoisaperhosille arat tuotteet pitämällä niitä viikon ajan –25–30 C-asteen lämpötilassa.
Elintarviketuholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.
Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.
Lähteet:
Elintarvikealan ohjeet ja lainsäädäntö
Nopeasti eroon keittiökoisista
Ota yhteyttä. Me palvelemme!
Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi