+358 500 698 698 info@delecon.fi

Jauhokoisa on ikävimpiä ja sitkeimpiä myllyjen, leipomoiden ja jauhoja käsittelevien tahojen tiloissa. Mikäli se on saanut kehittyä vapaasti, on torjunta työlästä, mutta mahdollista.

Jauhokoisa eli Ephestia kuehniella tutuksi

Jauhokoisa on ikävimpiä ja sitkeimpiä myllyjen, leipomoiden ja jauhoja käsittelevien tahojen tiloissa. Se levisi Eurooppaan ja Suomeen jauhotoimitusten mukana alun perin 1900-luvun alussa.

Jauhokoisa on yleisimpiä viljatuotteita turmelevia tuhohyönteisiä. Sitä pääsee myös kotitalouksien riesaksi jauhotuotteiden mukana. Mikäli jauhokoisaa on havaittu tiloissa runsaasti, on torjunta laajempaa ja työläämpää, mutta ei mahdotonta.

Lue artikkelimme jauhokoisan torjunnasta myllyissä ja leipomoissa. Varmistat toiminnan jatkuvuuden ja tuotteiden laadun. Asiakkaiden lisäksi myös koneet kiittävät huolenpidosta!

Jauhokoisan ulkonäkö

Jauhokoisa kuuluu koisien heimoon. Se lentelee öiseen aikaan. Päivisin se oleskelee hämärissä ja varjoisissa paikoissa siivet suljettuina.

Aikuinen yksilö on vaaleanharmaa ja tummempien, lyijynharmaiden juovien siksak-kuvioima. Juovat ovat poikittaisia. Vartalon pituus on n. 12 mm ja siipien kärkiväli 16–20 mm. Aikuinen perhonen ei syö mitään.

Toukka kasvaa n. 20 mm pitkäksi ja se on harvakarvainen. Väriltään melkein valkea, mutta pää on musta. Selkäkarvojen tyvessä sillä on tumma pilkku, jota ei ole esimerkiksi keittiökoisalla. Toukka syö jauhoja ja erittää rihmaa. Jauhokoisan toukat muistuttavat intianjauhokoisan toukkia, mutta aikuinen on eri värinen.

jauhokoisan toukka

Jauhokoisan munat kehittyvät toukiksi vain noin kymmenessä vuorokaudessa 20 °C lämpötilassa. Aikuisiksi kehittyminen tapahtuu noin 4 kuukaudessa. Lämpimissä olosuhteissa kehittyy näin kolme sukupolvea vuodessa. Pakkasta jauhokoisat kestävät melko hyvin, jopa –15 °C, tosin melko lyhyen ajan.

Jauhokoisan aiheuttamat haitat

Jauhokoisa pitää erityisesti vehnäjauhoista. Lisäksi sitä esiintyy myös muissa jauhoissa, leipomoiden tuotteissa ja ns. siirtomaatuotteissa, ei kuitenkaan jyvissä.

Jauhokoisan toukka erittää rihmaa, kuin hämähäkinseittiä, joka aiheuttaa jauhojen paakkuuntumista. Paakut sisältävät runsaasti toukkien tummaa ulostetta, johon toukat koteloituvat. Jauhojen saastuttamisen lisäksi myllyjen koneistot voivat saastua. Jos tällöin ei tehdä mitään, jauhopaakut saattavat tukkia elevaattoriputket.

Torjuntakeinot

Jauhokoisa voidaan torjua myllyssä ja leipomossa, vaikka se on työlästä. Torjunta tapahtuu ensisijaisesti säännöllisin tarkastuksin ja laitteiden puhdistuksin sekä nopealla tuotekierrolla.

Jauhokoisan toukat saattavat levitä jauhopölyn mukana rakennuksen kaikkiin osiin. Myllyissä ja leipomoissa torjunta-aineiden käyttö ei ole suotavaa, joten torjunta on työlästä.

Tärkeintä on seurata tilannetta omavalvonnan avulla ja pysyä valppaana. Näin koisakanta saadaan pysymään niin pienenä, ettei siitä aiheudu tuotannolle haittaa tai keskeytyksiä.

Tuote- ja varastointitilat tulee pitää mahdollisimman kylminä. Tämä toki voi vaikeuttaa työskentelyä. Lämmitys voidaan hoitaa kohdelämmityksenä, mikä parantaa työskentelyolosuhteita. Tämä kuitenkin voi johtaa tilanteeseen, että jauhokoisat pyrkivät juuri näihin lämpimiin paikkoihin ja pääsevät ajan myötä lisääntymään, mikäli valvonta ei ole tarkkaa ja säännöllistä.

Aikuiset jauhokoisan perhoset voidaan torjua sumutuksin. Seisonta-aikoina kaikki tyhjät tilat on puhdistettava ja desinfioitava. Lämpökäsittely +55 °C 20 h tuhoaa jauhokoisan kaikki kehitysasteet.

Laadunvalvontatyön merkitys leipomossa

Kuten edellä kuvasimme, tärkeintä on suunnitelmallinen valvonta ja tarkastukset, jotta kanta ei pääse kasvamaan. Tarkastus koskee tiloja, työpisteitä ja koneita. Puhtaudesta ei tule tinkiä. Jos koisia havaitaan, puhdistetaan kohde ja havaittu linja. Jauhot tarkastetaan ja saastunut materiaali poistetaan tiloista, koneet desinfioidaan.

Mikäli kanta on päässyt kasvamaan, tulee torjunta ja desinfiointi tilata ammattilaiselta.

Tällä estetään tilanteen jatkuminen / edelleen kehittyminen, tuotantokatkot ja mainehaitat.

Voiko jauhokoisan esiintymisen estää?

Jauhokoisa pääsee rakennukseen jauhojen mukana. Niiden saapumista ei täysin voi estää. Luotettava tavarantoimittaja ja hygieeniset varastotilat voivat osin ehkäistä pääsyä tuotantotiloihin. Tärkeintä on kuitenkin valvonta ja ennaltaehkäisevät toimet.

Toimi näin, jos epäilet nähneesi tiloissanne jauhokoisan  

  1. Soita meille ja kerro tilanteesta.
  2. Tulemme paikalle ja kartoitamme tilanteen.
  3. Kerromme paikan päällä, mitä täytyy tehdä, jotta jauhokoisat saadaan poistettua.
  4. Teemme teille kirjallisen tarjouksen ja hyväksynnän jälkeen aloitamme torjunnat.
  5. Torjunnan jälkeen teemme seurantaa sovitusti ja annamme ohjeet jatkosta.

 

Halutessanne voitte siirtää tuholaistorjunta-asiat vastuullemme vuosisopimuksin ja keskittyä itse omaan ydinliiketoimintaanne.

Jauhokoisan ennaltaehkäisy on tärkeää. Ennaltaehkäisyssä omavalvonta ja tarkkailu korostuvat. Myös hyvä hygienia ja laitteistojen riittävän usein tapahtuva puhdistus ovat suuressa roolissa.

– Tuhoeläinhallinta Delecon Oy, tuholaistorjunnan teknikot

Call Now Button