+358 500 698 698 info@delecon.fi

Ovatko ihrakuoriaiset (Dermestes) riesana kodissasi? Niitä on Suomessa noin 20 erilaista. Ne ovat usein väriltään mustia tai harmaan- ja mustankirjavia. Yleisimmät ovat havaintojen mukaan:

  • Vyöihrakuoriaiset (erityisesti sisätiloissa), kts. kuva yllä
  • Hiiroihrakuoriaiset
  • Rantaihrakuoriaiset
  • Leväihrakuoriaiset
  • Saloihrakuoriaiset
  • Nilikuoriaiset*

*) Vieraslaji Nilikuoriainen (Dermestes ater) on alkanut yleistyä Suomessa sisätilan tuholaisina. Ne saapuvat koteihin ihmisen parhaan ystävän, eli koiran tai kissan, kuivamuonan mukana. Kuva alla.

Nilikuoriaiset saapuvat koteihin ihmisen parhaan ystävän, eli koiran tai kissan, kuivamuonan mukana.

Nilikuoriainen eli Dermestes ater voi tulla koiran kuivaruoan mukana kotiin.

Ihrakuoriaiset ilmaantuvat kevät-kesäaikaan

Kuukausittaiset vaihtelut ihrakuoriaishavainnoissa ovat suuret painottuen kevät-kesäkaudelle. Muina aikoina niitä tavataan vain vähän. Vuosittaiset havainnot ovat sen sijaan kasvaneet lähes exponentiaalisesti 2000–luvulla ollen suurimmillaan vuonna 2019.

Tuttu erityisesti sisätilojen ihrakuoriaislaji on ryijykuoriainen, mutta se on kuitenkin melko harvinainen, eikä sillä oleva Suomessa kovinkaan pysyvää kantaa. Se saapuu meille aina ihmisten mukana, ja sen toukat voivat elää melko kuivassakin ympäristössä. Satunnaisia havaintoja kyllä on esiintynyt.

Ihrakuoriainen: ryijykuoriainenKuva: ryijykuorinen, Anthrenus verbasci

Nykyisin useat ihrakuoriaisiin kuuluvat lajit ovat ihmisten läheisyydessä eläviä haittaeläimiä, jotka voivat syödä villaa, turkiksia, nahkaa ja silkkiä. Joissain lähteissä kuvataan, että ihrakuoriaiset söisivät ainoastaan kuivia raatoja, mutta nykyään ne elelevät useanlaisissa ympäristöissä ja hakeutuvat ihmistenkin asumuksiin ja  niille kelpaa niin kostea kuin kuivakin muona.

Aikuiset ihrakuoriaiset voimme löytää myös kukista syömästä siitepölyä tai nautiskelemasta linnunraatoa. Usein niitä löytää myös sisätiloista, ja toukkien aiheuttamat tuhot paljastuvat, kun esimerkiksi hyönteis- tai kasvikokoelmasta on vain pölyä jäljellä.

Ihrakuoriaiset tutuksi – tunnista yleisimmät ihrakuoriaiset

Poikkeuksetta yleisin ihrakuoriainen Suomessa on vyöihrakuoriainen (Dermestes lardarius).

Se on helppo tunnistaa toukkien jättämistä pitkäkarvaisista nahoista. Vyöihrakuoriaisen toukka on noin 10–15 mm pitkä, ruskea ja pitkäkarvainen. Toukan peräpäässä on 2 kpl ylöspäin suuntautuneita kynsiä.

Aikuinen vyöihrakuoriainen on pituudeltaan noin 8 mm ja muodoltaan ovaali. Kuoriainen on väriltään muuten musta, mutta sen selän keskiosassa, peitinsiipien tyvessä, on leveä vaaleanruskea alue tai raita, jossa on 6 mustaa täplää. Voit nähdä kuoriaisen pinnalla myös ohutta karvapeitettä.

Toiseksi yleisimmin havaittu ihrakuoriainen on hiiroihrakuoriainen, jonka latinankielinenkin nimi on hauska: Dermestes murinus, joka ei sentään murise, mutta on myös ulkoasultaan hauskan näköinen lukuisine raitamaisine kuvioineen tummalla pohjalla. Ikäänkuin koristeena vielä punaiset täplät kilven yläosissa.

Pääosin laji syö luonnossa kuivia raatoja ja oleilee lintujen pesissä. Se syö mielellään höyheniä ja muita roskia pesästä. Kaikki ihrakuoriaiset liikkuvat pääasiassa yöllä. – Vanhat linnunpesät onkin syytä poistaa talojen räystäiden alta ja estää lintujen ja pieneläinten pääsy talon rakenteisiin, jotta hiiroihrakuoriaiset tai ihrakuoriaiset ylipäätään eivät päädy sisätiloihin.

Kuva: hiiroihrakuoriainen, Dermestes murinus

Hiiroihrakuoriainen aterioimassaIhrakuoriaiset: elinkaari, ruokailutavat ja tuhot

Ihrakuoriaiset lisääntyvät keväisin, jolloin se laskee noin 50–100 munaa suoraan toukalle sopivaan ravinnon lähteeseen. Kuoriainen syö esim. eläinten ja hyönteisten kuivia raatoja ja kasvisperäistä mätänevää ainesta, samoin ne tulevat sisätiloihin ja ruokailevat mm. jäteastioissa ja kissan- sekä koiranruokasäkeissä. Kuoriaisen runsas esiintyminen voi viitata kiinteistön huonosti hoidettuun jätteiden käsittelyyn. Keskeisiä toimia tuholaisten esiintymisen estämisessä ovat hyvästä siisteydestä ja kiinteistön kunnosta huolehtiminen.

Vyöihrakuoriaisen lisääntymiskierto munasta aikuiseksi kuoriaiseksi vie suotuisissa olosuhteissa 40–50 vuorokautta. Toukkavaiheen aikana toukka vaihtaa ”nahkansa” kasvaessaan 5–6 kertaa. Usein kuoriaisen olemassaolo havaitaankin juuri näistä runsaista nahkamääristä.

Näin torjut ihrakuoriaiset ennalta

Jos haluat torjua ihrakuoriaiset ennalta, teen näin:

  • poista talosi rakenteista eloperäinen aines, kuten linnun pesät pesinnän loputtua
  • huolehdi, ettei talosi rakenteisiin pääse pieneläimiä, jotka voivat menehtyä ja kuivua rakenteiden sisällä, pidä kotisi siis aina rakenteellisesti kunnossa, korjaa vauriot heti
  • pidä lemmikkien ruoat tiiviissä rasioissa, ei avonaisissa kuivaruokapusseissa
  • pidä huoli, että jäteastioiden kannet ovat kiinni ja ovat lisäksi tiiviitä
  • puhdista kaapeli- ja ilmastointikanavat syksyisin
  • laita katolla olevaan liesituulettimen putken päähän hyönteisverkko, sillä vyöihrakuoriainen viihtyy erinomaisesti liesituulettimen putkessa
  • pidä yllä hyvää siisteyttä muutenkin
  • tarkasta kirpputoreilta ostamasi tekstiilit ja käytetyt tavarat, puhdista huolella ja pese + 60 °C:ssa, siivoa myös tilat, johon toit kirpputoritavarat

Miten pääsen eroon vyöihrakuoriaisista kotona?

Jos ihrakuoriaiset ovat jo vallanneet kotisi, pese tekstiilit +60 °C:ssa ja käsittelemällä säilytystilat huolellisen siivouksen jälkeen soveltuvalla torjunta-aineella pakkauksen ohjeen mukaisesti. Talvi on vyöihrakuoriaisten paras torjunta-aika! Talviaikaan ihrakuoriaiset kuolevat noin viikossa -20–25 °C pakkasessa. (Jos ulkona sattuu olemaan pakkasta peräti -28 °C, tuuleta asunto ja vie tekstiilit ulos. Aikuiset, toukat ja munat kuolevat jopa kuudessa tunnissa). Torjunta kohdistetaan hyönteisten suosimiin kohteisiin, esimerkiksi ullakko, kellari, ikkunoiden välit, kaapeli- ja ilmastointikanavat.

Mitä tarkoittaa huolellinen siivous, kun kodissa on tuholaisia?

Huolellinen siivous tarkoittaa tuholaisten poistamisen yhteydessä ”massiivisia toimia”. Huonohko siivous jättää lajille kuin lajille elintilaa esimerkiksi listojen rakoihin, imurin pölypussiin, pesemättömään vaatteeseen, kirpputorilöydön uumeniin jne.

Esimerkki huolellisesta siivoamisesta:

  • tyhjennä vaatekaapit ja pese kuumaa kestävät tekstiilit aina 60 °C:ssa ja muut tekstiilit voit pakastaa -20 °C:ssa VIIKON AJAN
  • voit viedä tekstiilit saunaan roikkumaan vaaterekkiin 2 h ja 60 °C
  • imuroi ja sen jälkeen pyyhi pinnalle sopivalla pesuliuoksella vaatekaapin pinnat, lattiat, listat, nurkat, kolot, laatikot jne., kaikki pinnat
  • vie matot ulos, ravistele, tuuleta tai imuroi alta ja päältä, tuhoa imurin pussi viemällä se heti tiiviiseen jäteastiaan
  • käytä sisällä tuholaistojunta-ainetta, joka sisältää pyretriiniä, lue ohjeet hyvin ja käytä ohjeen mukaisesti

Milloin pitää kutsua paikalle ammattitorjuja?

Ihrakuoriaiset on hankala torjua kotona omatoimisesti. Vaatetuholaisia on ylipäätään todella hankala torjua itse, koska ne voivat levitä ja asustella kodin rakenteissa, kuten välipohjan eristeissä ja lattiapäällysteiden alla, listojen takana jne. Eri vaiheita voi esiintyä useassa paikassa ja järjestelmällinen siivous voi olla hidas toteuttaa kaikkialla tehokkaasti sekä hoitaa myrkytyskin riittävällä teholla oikeisiin paikkoihin. Myös kotieläinten ja lasten vuoksi tulisi olla erittäin huolellinen myrkkyjen käytössä sekä lukea tarkoin aineen käyttöturvallisuustiedote, puoliintumisaika jne. Lue tiedote mielellään verkossa, jossa se on myös ajan tasalla (tarkista ns. tiedotteen tarkistuspäiväys).

Elintarvike- ja tekstiilituholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa ja jos ruokaa on vapaasti saatavilla.

Mikäli ihrakuoriaiset ovat riesana, ota yhteyttä Deleconiin. Tunnistamme kuoriaisen ja suunnittelemme torjunnan tehokkaasti sekä turvallisesti. Jos asut taloyhtiössä, ota yhteyttä ensin isännöitsijään. Torjuntaa ei kannata koskaan viivytellä, tilanne voi levitä tai olla levinnyt jo koko taloyhtiön kiinteistöön.

Lähteet:

https://www.laji.fi

https://www.delecon.fi/vyoihrakuoriainen/

 

 

Call Now Button