Sokerimuurahaiset, ja muurahaiset ylipäätään, ovat ärsyttäviä ja ikäviä, jos niiden marssi sekä ateriointi suuntautuvat kotimme sisätiloihin. Kyllä muurahaiset toki voivat vallata kukkapenkinkin. Muurahaisten torjuntaan kotikonstein on onneksi olemassa useita eri ratkaisuja. Myrkkyjen käyttöä ei enää niinkään kotioloissa enää suositella. Lue artikkeli ja torju sokerimuurahaiset ekologisesti.
Miksi ei muurahaismyrkkyä?
Suomessa on n. 60 muurahaislajia, haitallisia ovat vain faaraomuurahainen ja rakenteisiin pesiytyvä hevosmuurahainen. Muut muurahaiset ovat luonnollemme hyödyllisiä ja harmittomia, joten niiden torjunta on melkoisen turhaa. Näihin lukeutuvat mm. sokerimuurahaiset ja kekomuurahaiset.
Muurahaismyrkyt ovat kuitenkin olleet myydyin hyönteisten torjuntaan käytettävistä eliöntorjunta-aineista eli biosidivalmisteista. Ne ovat voimakkaita myrkkyjä, jotka tappavat paitsi muurahaiset myös muut hyönteiset. Myrkky ei häviä helposti ympäristöstä, vaan se leviää luontoon sadevesien kuljettamana.
”Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on vuodesta 2018 saakka vaatinut, että muurahaismyrkkytuotteista löytyy Vaarallista mehiläisille -merkintä”.
Varallista mehiläisille -merkinnän tavoitteena on tuoda esiin muurahaismyrkkyjen vaikutus hyönteismaailmaan ja auttaa kuluttajaa käyttämään myrkkyä harkiten. – Myös pyretriini on mehiläisille vaarallinen aine, vaikka sitä usein markkinoidaankin luonnontuotteena. Pölyttäjät ovat luonnolle ja elämälle ensiarvoisen tärkeitä. Suojele niitä!
Sisäkäyttöön tarkoitettuja muurahaismyrkkyjä saa jatkossakin myydä kuluttajille. Eli jos sokerimuurahaiset ovat riesa keittiössäsi, saa niitä torjua kaupasta ostettavilla valmisteilla. Toki niitä voi yrittää torjua myös ns. kotikonstein. Sisäkäytöstäkin voi hyönteismyrkkyjä päätyä puhdistamoiden kautta vesistöön. Ympäristöön päätyessään hyönteismyrkyillä voi olla hyvinkin haitallisia vaikutuksia. (Hyönteismyrkkyjen kestävän käytön selvitys / Tukes, raportti 2019, Oskari Hanninen)
Näin sokerimuurahaiset voi häätää myrkyttömästi sisätiloissa
- Pidä ruoka poissa muurahaisten saatavilta säilyttämällä ne kannellisissa rasioissa. Siivoa ruoanmuruset heti kannelliseen roskasäiliöön, biojätteisiin.
- Jos sokerimuurahaiset eli mauriaiset tulevat keväällä sisälle, niiden kulkureittejä voi sotkea voimakkailla hajuilla kuten kanelilla, cayennepippurilla tai sitrusöljyllä.
- Yleensä sokerimuurahaiset tekevät pesänsä esim. kukkapenkkiin tai pihakivetyksen alle, joskus myös rakennusten alle lämpimiin paikkoihin. Sisätiloihin ne pääsevät rakenteissa olevista rakosista. Tutki kotisi rakenteet ja tuki läpivientien sekä muiden kolojen raot asianmukaisin korjauksin. Tämä voi estää myös jyrsijöiden pääsyn sisälle (jyrsijäverkko).
- Pihalla muurahaisten määrää voi rajoittaa torjumalla niille tärkeitä kirvoja. Torjuntaan voi käyttää esimerkiksi nokkosuutetta.
(Lähde: Tukes)
Tiesitkö, että sokerimuurahaiset pitävät makean lisäksi myös kosteudesta, jota on pesutiloissa lavuaarien ja lattiakaivojen lähellä. Kosteuden perässä muurahaiset voivat kiiruhtaa myös saunaan paneelien taakse. Jos sokerimuurahaiset valtaavat talosi, on hyvä selvittää kosteusvaurioiden olemassaolon mahdollisuus.
Sokerimuurahaiset ja torjunta ulkona
Sokerimuurahaiset ovat voineet tehdä pesän joko kukkapenkkiin, laattojen tai talosi alle.
Muutamia käytännön kikkoja omatoimiseen torjuntaan
- muurahaiset eivät pidä kahvinporojen hajusta tai mausta, sirottele kahvinporot penkkiin
- kokeile ruokasoodan sirottelua
- myös kanelin ripottelun kasvien ympärille tai esim. puuterassin alle kerrotaan karkottavan mauriaiset, tilannetta voi parantaa kastelemalla maaperän (n. 1 dl kanelia n. 12 m2 terassille)
- samettikukka on hyvä torjuntakeino, istuta tasaisin välein muurahaisten piinaamaan penkkiin, voit ripotella kukasta otettuja murusia kotipolulle jne. muurahaiset kaikkoavat
- muurahaisten vaivaamia kasveja voi ruiskuttaa myös nokkos- tai mäntysuopaliuoksella
- kaivele kukkapenkkiä ja pesiä, joita voi olla tiheässäkin, muurahaiset kaikkoavat
- uusien pesien syntyä voi estää tarkkailemalla kulkureittejä ja esiintymispaikkoja sekä kokeilla yllä mainittuja keinoja reitillä
- pidä huoli kiinteistösi rakenteista, pyydä tuholaistorjuntayritykseltä neuvoja, jos et itse tiedä, mitä seikkoja omakotitalossasi tulisi tarkkailla ja korjata tuholaisia silmällä pitäen
- hyvä keino voi olla myös toteuttaa talon ympärille 5–10 cm leveä ”raja” kahvinpuruista tai soodasta, kanelista tai esim. neilikkajauheesta
- jos sokerimuurahaiset ovat vallanneet kukkaruukut, upota ruukut muutaman päivän välein hetkeksi veteen, terästä torjuntaa mäntysuopaliuoksella tai nokkosvedellä
Metsäisellä tontilla saattaa olla jopa muurahaiskeko. Älä erhdy luulemaan sitä sokerimuurahaisten pesäksi. Tällöin on kyseessä toinen laji: kekomuurahainen. Kekomuurahaiset voivat purra, joten omalla tontilla tämäkään ei tietysti tunnu mukavalta ja mieleen voi juolahtaa pesän tuhoaminen erilaisin konstein.
”Muurahaiskeko ei sijaitse pelkästään maan päällä. Siitä näkyy vain osa, kuten jäävuoresta. Suurin osa on maan alla.
Kuva: Kekomuurahaisten pesä voi olla pihapiirissä, vaikka ne eivät tulekaan yleensä sisätiloihin. Kekomuurahainen on sokerimuurahaista vaaleampi, ruskeantumma, ei musta.
Jotkut kaivavat keon lapiolla pois ja vievät sen muovisäkissä kauas metsään, pois asutusten lähettyviltä. Jotkut ovat kaataneet pesään jopa petrolia tai ovat polttaneet koko keon tai kaataneet pesään kiehuvaa vettä. Nämä teot eivät ole kuitenkaan kovin vastuullisia luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen näkökulmasta. Kekomuurahaisista ei ole suurta haittaa.
Ruotsalainen luonnonhistoriallisen museon biologi Lars-Åke Janzon on antanut mainion ohjeen: ”Syksyllä kekoon isketään rautakanki tai muu metallitanko. Kanki johtaa syksyn ja talven aikana pesään kylmyyttä, jota muurahaiset itse pakenevat.”
Milloin pitää sitten kutsua tuholaistorjuja?
Yleensä sokerimuurahaisista pääsee eroon kotikonstein. Mikäli muurahaismäärä on kiusallisen suuri ja pesien sijainnitkin ovat epäselvä, voi hyvin kutsua ammattitorjujan ratkaisemaan tilanteen. Ammattilainen selvittää reitit ja toteuttaa torjunnan suunnitelmallisesti. Saat myös ohjeet, jotta tilanne ei uusiudu.
Delecon torjuu sokerimuurahaiset tapauksen mukaan syöteillä, ruiskuttamalla tai pölytteillä. Muurahaisten torjunta voidaan joutua tekemään parikin kertaa, koska muurahaisista päästään kokonaan eroon vain koko yhdyskunta poistamalla.
Joskus asiakas on luullut, että kyseessä on sokerimuurahainen. Me tunnistamme muurahaiset kohteessa ja suunnittelemme lajille toimivimman torjuntakeinon. Hevosmuurahaisten ja faaraomuurahaisten torjunta eroaa sokerimuurahaisten torjunnasta. Torjunnat ovat kotitalousvähennyskelpoisia.
Sokerimuurahaiset sisällä myös talvella?
Nähdessäsi sokerimuurahaisia talvella kodissasi, ovat ne yleensä rakentaneet kesän aikana pesän talosi rakenteisiin. Sisälle voi myös päätyä sokerimuurahaista suurempia muurahaisia, kuten mustamuurahaisia tai hevosmuurahaisia. Hevosmuurahaiset jyrsivät hirsiä ja tekevät pesänsä koloihin aiheuttaen vahinkoa rakenteille.
Sokerimuurahaiset viihtyvät erinomaisesti kosteus- ja lahovauriokohdissa, joissa ne pesivät syöden puun sokeria ravinnokseen käyttäviä sienirihmastoja. Siksi talvisin nähtävät muurahaiset, lajista riippumatta, voivat kerota kotisi rakenteista ikäviä asioita.
Aina eivät erilaiset torjuntakeinot auta, jos rakenteet ovat rikkonaiset. Ongelma ei poistu, ellei rakenteita tutkita ja korjata. Halkeamat voivat aiheutua maaperän liikkeistä, kosteudesta, vuodenaikojen vaihtelusta (lämpötilat) tai vaikkapa vieressä tapahtuvasta rakentamisesta. Syy on aina hyvä selvittää ja korjata rakenne tai kosteusvaurio. Kun sokkeli ja salaojat ovat kunnossa, estyy myös muurahaisten retket kotisi sisätiloihin.
Ei kukkapenkkiä vastan talon seinää!
Vielä eräs seikka on, mikä olisi huomioitava muurahaisten ennakoivassa torjunnassa: talon seiniin kiinni tai lähes kiinni perustetut kukkapenkit. Ne suorastaan kutsuvat muurahaisia penkistä taloon syksyn viileillä ilmoilla. Missä vain on rakonen, siitä on hyvä marssia rakenteiden suojiin. – Tervetuloa!
Kukkapenkit ja istutukset tulisi aina perustaa vähintään 60 cm etäisyydelle talon rakenteista. Muurahaisten ohella talosi rakenteet kärsivät kukkapenkin kosteudesta ja esim. puiden juuret voivat ryömiä salaojiin. Talon seinämiä pitkin kiipeilevä villiviini on myös oiva polku vaikkapa kattorakenteisiin. Pääseepä jyrsijätkin kotiisi helposti tällaista ”rakennettua reittiä” myöten.
Jos muurahaiset vaivaavat, etkä pääse niistä kotikonstein eroon, ota yhteyttä. Delecon auttaa torjunnoin ja jatko-ohjein. Katso yhteystiedot.