Museokuoriainen, Anthrenus museorum
Museokuoriainen kuuluu haaskakuoriaisten (Dermestidae) heimoon ja tupakuoriaisten (Anthrenus) sukuun.
1. MUSEOKUORIAINEN JA TUHOT
Museokuoriainen esiintyy Suomessa luonnonvaraisena. Se elää myös esimerkiksi vanhoissa puutaloissa. Jos esimerkiksi talon räystäillä on lintujen pesiä, saattavat toukat syksyllä vaeltaa huoneisiin, missä ne talvehtivat. – Kuoriainen on levinnyt Suomessa luontaisesti ainakin Rovaniemen korkeudelle.
Museokuoriaista esiintyy Euroopassa, Venäjän Euroopan puoleisissa osissa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa.
Museokuoriainen elää muiden eläinten pesissä, ampiaispesissä sekä raadoissa. Se syö höyheniä, karvoja sekä kuolleita hyönteisiä.
Aikuiset museokuoriaiset syövät myös kukkien siitepölyä, mutta säiden kylmetessä museokuoriaiset etsivät talvehtimispaikkaa sisältä rakennuksista. Kevään saavuttua ne hakeutuvat taas takaisin luontoon.
Kuoriaisen toukat voivat aiheuttaa tuhoa luonnonkuiduille, kuten esimerkiksi villa, puuvilla, silkki, turkikset ja nahka. Museokuoriainen syö näistä materiaaleista tehtyihin kankaisiin ja tuotteisiin reikiä ja/tai katkovat karvoja.
Erityisesti museokuoriainen aiheuttaa tuhoa museoissa tms. tiloihin sijoitetuille täytetyille eläimille ja hyönteiskokoelmille.
Tuhot voi havaita pieninä reikinä syödyssä materiaalissa ja tyhjien toukkanahkojen sekä ulostepurun perusteella.
2. MUSEOKUORIAISEN TUNTOMERKIT
Museokuoriainen / aikuinen yksilö on noin 2–4 mm pitkä, tummanruskea ja soikeahko. Kosketettaessa sekä kuoriainen että sen toukka tekeytyvät kuolleeksi.
Etuselän takanurkissa ja keskellä takareunaa sillä on tiheiden vaaleiden suomujen muodostamat laikut. Tummanruskeissa peitinsiivissä on usein valkoisten ja vaaleanruskeiden suomujen muodostamia aaltoilevia ja ”epätarkkoja” poikkijuovaa (3 kpl). Näiden lisäksi sillä on suomuja harvassa kauttaaltaan, pitkin peitinsiipiä. Kuviointi vaihtelee ja suomut myös kuluvat ajan myötä pois.
Museokuoriainen / toukka on täysikasvuisena noin 4 mm pitkä. Toukka näyttää raidalliselta, koska tummat selkäjaokkeet ja niiden vaaleat välykset vuorottelevat. Yleisväritykseltään toukan väritys vaihtelee kellertävän ruskeasta tumman ruskeaan ja se on kauttaaltaan pitkien harvojen karvojen peittämä.
Toukalle on tunnusomaista, että sen peräpäässä on 4 kpl vaaleiden karvojen muodostamaa, ylöspäin sojottavaa, tupsua.
Museokuoriaisen toukan viimeisestä selkäjaokkeessa on myös muutamia muita karvoja pidempiä taaksepäin suuntautuneita sukaskarvoja.
3. MUSEOKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN
Museokuoriainen munii loppukesästä lintujen pesiin ja kuiviin raatoihin. Sen toukat talvehtivat koteloituen seuraavaan kevääseen.
Museokuoriainen kuoriutuu kevätkesällä ja lähtevät etsimään kukkivien kasvien siitepölyä. Myöhemmin naaraat hakeutuvat munimaan piiloihin, koloihin ja rakosiin, joiden liepeillä on sopivaa ravintoa sen toukille.
4. MUSEOKUORIAISEN TORJUNTA
Museokuoriainen voidaan torjua ennakolta poistamalla lintujen pesät, hiirien raadot jne. ullakoilta ja varastoista, räystäiden alta, kellareista ja hormeista.
On tarkistettava myös kaikki tekstiilien säilytystilat. Jos museokuoriainen on tuhonnut tekstiileistä (löydät reikiä, toukkien koteloiden kuoria tms.) on käytettävä torjunta-aineita.
Tekstiilien säilytystilat tyhjennetään, siivotaan huolellisesti ja käsitellään torjunta-aineella. Torjunta-ainetta tulee sumuttaa lisäksi myös lattialistoihin, patteriläpivienteihin, ilmanvaihtoventtiileihin jne. paikkoihin, joiden takana hyönteisiä saattaa olla tai joiden kautta hyönteiset saattavat tulla asuntoon. Imuroinnin jälkeen tulee vaihtaa pölynimurin pölypussi.
Tekstiileistä hyönteiset ja niiden toukat sekä munat voidaan hävittää pesemällä vaatteet + 60 °C:ssa, pakastamalla ne vähintään – 20 °C:ssa viikon ajan tai käsittelemällä ne tekstiilille soveltuvalla torjunta-aineella.
Kuoriaiset voidaan torjua kotioloissa itse, kunhan noudattaa tarkoin pakkauksessa olevia ohjeita.
Tekstiilituholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.
Ota yhteyttä Deleconiin, jos hyönteisten saastuneet tilat ovat esimerkiksi museo-, tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuhot, tuotantokatkokset ja mainehaitat.
Lähteet:
Nopeasti eroon museokuoriaisista
Ota yhteyttä. Me palvelemme!
Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi