+358 500 698 698 info@delecon.fi
Vyöturkiskuoriaisen aikuinen yksilö

Vyöturkiskuoriainen, Attagenus woodroffei

Vyöturkiskuoriainen kuuluu  ihrakuoriaisten eli haaskakuoriaisten sukuun (Dermestidae) ja turkiskuoriaisten heimoon. Vyöturkiskuoriaisen toukka tuhoaa tekstiilejä.

(Kuvat: Malinen, Pekka, Luomus, Kuvalisenssi: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/, taustaa käsitelty).

1. VYÖTURKISKUORIAINEN JA TUHOT

Vyöturkiskuoriaiseksi kutsuttiin aiemmin lajia Attagenus fasciatus, mutta 1979 erotettiin Pohjoismaissa esiintyvä laji uudeksi lajiksi Attagenus woodroffei. – Nykyisin Suomessa tavataan vain lajia Attagenus woodroffei. Sen alkuperä on tuntematon. A. fasciatus esiintyy luonnossa Havaijin saarilla.

Vyöturkiskuoriaista tavataan erityisesti pääkaupunkiseudun vanhoista kerrostaloista, mutta niitä on havaittu laajalti koko Etelä- ja Keski-Suomen alueilla. Ruuan tuoksu houkuttelee niitä asuntoihin.

Vyöturkiskuoriaisen toukka vaurioittaa villaa, mattoja ja muita tekstiilejä sekä turkiksia. Vaurioita voi tulla myös, jos vaatteita säilytetään likaisina. Usein ei havaita juuri mitään vaurioita, vaikka hyönteisiä esiintyisikin. Näissä tapauksissa pienelle toukkakannalle riittää ravintoa niiden piilopaikoissa, kun esimerkiksi varastot ja muut tilat on asianmukaisesti siivottu. Kerrostaloissa kuoriaiset leviävät helposti putkistoja ja hormeja pitkin huoneistosta toiseen.

Toukka oleilee esimerkiksi välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa ja vaatehuoneissa. Se syö pölyä ja kuolleita hyönteisiä. Toukat saattavat vioittaa villaa, mattoja ja muita tekstiilejä sekä turkiksia. Usein komeron pohjalta löytyy vain tyhjiä toukkanahkoja.

Aikuinen kuoriainen parveilee huoneissa hakeutuen ikkunoille kohti valoa. Aikuiset kuoriaiset eivät vioita tekstiilejä.

 

2. VYÖTURKISKUORIAISEN TUNTOMERKIT

Vyöturkiskuoriaisen aikuinen yksilö on noin 5 mm pitkä, punaruskea, soikean muotoinen ja sen peitinsiipien yläosassa on leveä kellertävä poikittainen aaltojuova/sahalaitakuvio.  Joillakin yksilöillä kellertävä kuvio voi olla epäselvä ja vaikeasti tunnistettavissa. Aikuinen kuoriainen on myös tiheän karvan peittämä, mutta sitä on ilman suurennuslasia vaikea havaita. Kuoriaisen raajat ovat hennot ja huomaamattomat. Kuoriaisella on myös lyhyet ja rihmamaiset tuntosarvet. 

Vyöturkiskuoriaisen toukka on täysikasvuisena noin 1 cm pitkä, tuuheakarvainen ja taaksepäin suippeneva. Ruumiin jaokkeet ovat tummanruskeat ja niiden takaosa on vaaleampi, joka tekee toukasta raidallisen näköisen. Sen peräpäässä on harvojen pitkien sukasten muodostama karvatupsu. Toukka kääriytyy rullalle sitä koskettaessa

Attagenus woodroffei ja Attagenus fasciatus -lajien toukan 2. tuntosarvijaokkeessa on vähintään 12 sukasta.

3. VYÖTURKISKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN

Vyöturkiskuoriainen lisääntyy lämpimissä sisätiloissa kerran vuodessa, keväisin. Vuodessa kehittyy kaksi sukupolvea.

4. VYÖTURKISKUORIAISEN TORJUNTA

Vyöturkiskuoriaisen torjunta saattaa olla hankalaa, mikäli kanta on suuri. Torjunta esimerkiksi kerrostaloissa on useinkin hyvin vaikeaa, koska toukat piileskelevät rakenteissa, esimerkiksi välipohjan täytteissä, jalkalistojen ja lattianpäällysteiden alla jne. piilopaikoissa, joista niitä on tavanomaisilla torjuntakeinoilla vaikeaa tavoittaa. Ota aina välittömästi yhteyttä isännöitsijään ja kerro hänelle tilanteesta. Alueet, joissa kuoriaisen kuoria, toukkia tai aikuisia kuoriaisia on havaittu, tulee myrkyttää koko kiinteistön alueella, kaikissa huoneistoissa. Tämä on ammattitorjujan tehtävä.

Kaikki kirpputoreilta ja muista vastaavista paikoista ostetut käytetyt tavarat tulee puhdistaa ennen käyttöön ottoa, jotteivät vyöturkiskuoriaisen toukat tai aikuiset yksilöt kulkeudu niiden mukana kotiin. Kiinnitä asiaan huomiota erityisesti kirpputorilangan tai -vaatteiden ostamisen yhteydessä. Päältä päin langoista ei välttämättä huomaa, onko vyyhti tai kerä turkiskuoriaisen valtaama: kuoriainen on voinut laskea siihen munansa, tai toukka on jo kerän uumenissa pureksimassa lankaa poikki.

Kaikki kauan säilytettävät tekstiilit, erityisesti villatuotteet ja tekstiileillä verhotut tuotteet varastoidaan aina puhtaina.

Kaikkien kiinteistön tilojen viikoittaiset siivoukset pitävät kovakuoriaiskannan kurissa, eikä vahinkoja yleensä synny. Siivousjätteet, kuten imurin pölypussin sisältö, poistetaan välittömästi ja hävitetään.

Talven pakkasia kannattaa hyödyntää tuulettamalla vaatteet ja muut tekstiilit, koska -20–30 C-asteen pakkanen tappaa parissa päivässä kaikki vyöturkiskuoriaisen kehitysasteet. Vaatteiden tuulettuessa imuroidaan säilytystilat perusteellisesti pariin kertaan.

Käyttäessäsi hyönteissumutteita, noudata tarkoin pakkauksen ohjetta. Vaatteiden suoraa sumuttamista on vältettävä. Esimerkiksi turkiksia, angoraa ja mohairia ei saa koskaan sumuttaa.

Tekstiilituholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.

Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja tai suuria kiinteistöjä. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.

Lähteet:

laji.fi

hyönteismaailma.fi

 

 

Nopeasti eroon vyöturkiskuoriaisista

Ota yhteyttä. Me palvelemme!

Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi

Vyöturkiskuoriaisen aikuinen yksilö

Vyöturkiskuoriainen,
Attagenus woodroffei

Vyöturkiskuoriaisen toukka

Vyöturkiskuoriaisen toukka

Call Now Button