Leipäkuoriainen, Stegobium paniceum
Leipäkuoriainen kuuluu puunkaivajien (Anobiidae) kuoriaisheimoon.
1. LEIPÄKUORIAINEN JA TUHOT
Leipäkuoriainen on levinnyt ympäri maailman. Suomeen se tulee pääasiassa mausteiden ja rohdosten mukana. Kuoriainen pesiytyy harvoin pysyvästi sisätiloihin.
Leipäkuoriainen elää mm. leivässä, kekseissä ja makaroneissa, joihin toukka kaivaa käytäviä. Kuoriaisen jälkiä saattaa nähdä myös vanhoissa tapeteissa ja kirjojen kansissa, joissa liimana on käytetty jauholiisteriä.
Aikuinen yksilö kuoriutuu tuotteesta nuppineulanpään kokoisen, pyöreän reiän kautta. Leipäkuoriaisen tekemää jälkeä havaitaan joskus myös kotiseutumuseoissa esillä olevissa pettuleivissä.
Se on erityisesti varastoitujen tuotteiden, leipomoiden ja maustevarastojen tuholainen.
2. LEIPÄKUORIAISEN TUNTOMERKIT
Aikuinen leipäkuoriainen on noin 1,5–3 mm pitkä, ruosteenruskea ja tiheäkarvainen kuoriainen. Sillä on kyttyräinen keskiruumis. Peitinsiivissä on harjanteita ja on koloja.
Kuoriaisen vartalo on kaksiosainen ja ovallin muotoinen. Ylhäältä katsottuna sen pää jää piiloon.
Toukka on 3 mm pitkä, käyrä ja vaalea. Ne ovat aktiivisia varhaisessa kehitysvaiheessa. Ne porautuvat koviin aineisiin.
Ne kykenevät muuttamaan eräitä myrkkyaineita myrkyttömiksi!
3. LEIPÄKUORIAISEN LISÄÄNTYMINEN
Leipäkuoriainen ei kehity kuivassa huoneilmassa. Kuoriaisen kehitys on suhteellisen hidasta ja lakkaa jo alle 17 C-asteessa. Aikuiset kuoriaiset parveilevat huoneissa ikkunoille hakeutuen.
Kuoriainen elää:
- noin 200 päivää 17 °C:ssa
- 70 päivää 28 °C:ssa
- Aikuiset elävät 13–65 päivää
4. LEIPÄKUORIAISEN TORJUNTA
Jos parveilevia leipäkuoriaisia näkee ikkunalaudoilla, on etsittävä niiden alkusijainti. Se saattaa olla esimerkiksi jokin mauste-erä. Erä tulee hävittää tai pakastaa sitä 1 viikon ajan noin -25 C asteen lämpötilassa.
Leipomoista tai muista tiloista leipäkuoriaiset hävitetään yleensä puhdistusten yhteydessä, joten harvemmin on tarpeellista käyttää kemiallisia keinoja niiden torjuntaan.
Elintarviketuholaisten esiintyminen ei johdu asunnon tai muun tilan siisteydestä, mutta ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiistissä paikassa.
Ota yhteyttä Deleconiin, jos saastuneet tilat ovat esimerkiksi tuotanto-, varasto- tai muita yritystiloja. Ammattimainen torjunta ja ennakointi auttavat ehkäisemään tuotantokatkokset ja mainehaitat.
Lähteet:
Elintarvikealan ohjeet ja lainsäädäntö
Nopeasti eroon leipäkuoriaisista
Ota yhteyttä. Me palvelemme!
Soita p. 050 069 8698 tai lähetä sähköpostia: info@delecon.fi